Det finns ett ordspråk som säger att trägen vinner. Siwert Martinsson är förmodligen den förste att skriva under på att det stämmer. Han har nämligen arbetat på Beslag & Metall sedan 1974 och trivs fortfarande som fisken i vattnet.

Siwert Martinsson hade precis gått ut grundskolan när han sökte arbete på Beslag & Metall. Ynglingen blev lovad en anställ­

ning efter semestern ­ men riktigt så blev det inte. – Bara en vecka efter anställningsintervjun ringde den dåvarande vd:n, Björn, och sa att en

av deras automatsvarvare hade blivit sjuk. Jag fick då frågan om jag kunde börja direkt ­ och så fick det bli, säger Siwert.

3 500 verktyg

På den tiden hade Beslag & Metall 20 anställda och Siwerts arbetsuppgifter bestod av att svarva kapslar till Försvarsmaktens övningsammunition.

 Det visade sig att Siwert hade fallenhet för arbetet och blev kvar vid svarvarna ända till 1982, då han började som verktygsma­ kare. Sedan millenniumskiftet är han arbetsledare på verktygsavdelningen där 15 medarbetare arbetar dygnet runt för att hålla företagets 3 500 verktyg i bästa skick. 60­åringen har bevittnat en enorm utveck­ ling under sin tid på företaget.

– När jag började på verktygsavdelning­ en var vi fem medarbetare och de största verktygen var knappt en meter långa. Idag mäter de största verktygen 6,5 meter och väger 70 ton. Många av verktygen gör vi helt själva, från CAD­ritning till att de är klara att sätta i drift. Noggrannhet, analy­ tisk förmåga och en vilja att lösa problem är viktiga egenskaper för en verktygsmakare, berättar Siwert.

Värdesätter utvecklingsmöjligheter

Efter nästan ett helt yrkesliv inom ett och samma företag faller det sig naturligt att ställa frågan vad som har fått Siwert att stanna kvar?

– Två viktiga faktorer är att jag verkligen brinner för verktyg och att mina chefer har

gett mig chansen att utvecklas inom företaget. Efter alla år känner jag medarbetarna och verksamheten väl och har nära till ledningen i och med att vi är ett privat företag med korta beslutsvägar. Jag kunde inte ha det bättre än vad jag har det idag, säger han.

Om Siwert tillåts bli nostalgisk för en stund, minns han gärna tidernas begynnelse då vd:n Björn kom ner och pratade en

stund varje morgon med Siwert och hans kollegor. Vid den tiden var för övrigt den nuvarande vd:n Marcus, alltså Björns son, bara några år gammal. Han brukade vinka från köksfönstret varje dag när Siwert åkte hem från jobbet. Det finns även minnen som sticker ut mer från vardagslunken.

– Björn och jag åkte till Karlskoga med bil och släpkärra en vinternatt vid ett tillfälle, för att leverera brådskande artiklar till en kund. Och en annan gång på 1970­talet arbetade vi dygnet runt vid automatsvarven för att hålla jämna steg med orderingången.

Drömmer om en Ferrari

Som motvikt till de ibland intensiva dagarna på jobbet jagar och jobbar Siwert gärna i skogen vid sin föräldragård. Han renoverar även gamla bilar, senast var det en Mustang cabriolet av 1969 års modell som iordning­ ställdes till nyskick. Drömmen är dock att någon gång kunna köpa en bil av snäppet värre sort.

– Jag går och suktar efter en röd Ferrari, gärna sista årgången som hade sugmotor. Den modellen låter så fruktansvärt häftigt vid fullgas, säger Siwert.

Siwert Martinsson

Ålder: 60.

Bor: I en villa i Tenhult.

Familj: Fru och två döttrar.

Anställd sedan: 1974.

Nuvarande tjänst: Arbetsledare på verk- tygsavdelningen.

Fritidsintressen: Jakt, arbeta i skogen, snickra på huset och renovera gamla bilar.

Dold talang: Kan det femsiffriga numret på de flesta verktyg inom Beslag & Metall. ”Kollegorna kallar mig yrkesskadad, haha!”